Om u gevoel te geven van ’t Fijnhout nemen we u kort mee terug in de tijd, de tijd van de ‘Maatschappij tot Exploitatie van Fijnhouthandel & Stoomzagerij’.
In 1884 wordt het Jacob van Lennepkanaal aangelegd. Boeren en tuinders maken hier gretig gebruik van. Zij vestigen zich aan het kanaal en profiteren van de nieuwe handelsmogelijkheden; zo ook dhr. Carel Frederik Poulie. Hij besluit tot de bouw van een fabriekspand, voor de opslag en distributie van hout.
Eenmaal ‘up and running’ worden de boomstammen over het gloed nieuwe Jacob van Lennepkanaal aangevoerd, waar er in de houtzagerij planken van worden gemaakt. Dhr. Poulie heeft een ruim assortiment en importeert hoogwaardige houtsoorten zoals mahoniehout, eiken, teak en passander. De onderneming van dhr. Poulie groeide gestaag. In de jaren ’60 verhuist hij naar een groter pand in Amsterdam voor zijn zagerij activiteiten en de houtopslag.
Na zijn vertrek wordt de fabriek gebruikt door een mayonaise- en slaolie fabrikant. Ook dit bedrijf groeit hard en moet op zoek naar een andere locatie. Intussen is Amsterdam West al helemaal vol gebouwd met woningen. Ruimte om uit te bouwen was er niet meer. Een derde eigenaar meldt zich; de Nederlandse Middenstandsbank (nu ING). Zij gebruiken het pand onder andere voor de opslag van het archief (een digitaal archief bestond natuurlijk nog niet!). Ook de NMB moet op den duur opzoek naar een groter pand. De oude fabriek staat na het vertrek van NMB een tijdje leeg.
Dan meldt zich een nieuwe eigenaar: de Stichting Samenwerkende Bedrijven. Deze stichting bevordert het ontstaan van nieuwe creatieve ondernemingen op het gebied van o.a. muziek, media en theater. Het begin van de creatieve invloeden op het complex 2006. Stichting Beheer ’t Fijnhout is de nieuwe eigenaar. De creatieve ‘vibe’ blijft. Zo is op de begane grond een theater en nemen creatieve ondernemingen (internet, muziek, film) hun intrek. Een echte creatieve melting-pot, met een hoop onderlinge kruisbestuiving. De zalen op de begane grond zijn helemaal opgeknapt en ingericht voor de verhuur. Vergaderingen, lezingen, exposities maar ook bruiloften, baby-showers en (thema)feesten passeren de revue.
Het streven is om dit complex te waarborgen als duurzame en culturele hotspot, waar commercie en cultuur elkaar versterken.